Alfa Beta Roto: Η απόδειξη της κατάλληλης ασφάλισης

22/03/2017

Η αξία της σωστής ασφάλισης για τον επιχειρηματία μέσα από τη συνεργασία του με επαγγελματία διαμεσολαβητή, της ενημέρωσής του για τους όρους και το περιεχόμενο της σύμβασης, της δημιουργίας του κατάλληλου ασφαλιστηρίου συμβολαίου και της φερεγγυότητας όλων των εμπλεκομένων μερών, αναδεικνύονται μέσα από πραγματικές ιστορίες ζημιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση της Alfa Beta Roto, στο εργοστάσιο της οποίας στις 22 Ιουλίου του 2011 στη ΒΙ.ΠΕ. της Κομοτηνής ξέσπασε φωτιά που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην επιχείρηση. Την ασφάλιση της Εταιρείας είχαν αναλάβει η AXA (ηγήτρια στο συνασφαλιστήριο), η Interamerican, η ΕθνικήΑσφαλιστική, η Groupama, η ΕΥΡΩΠΗ και η Generali, που συμμετείχαν στην κάλυψη της ζημιάς, με τη διαμεσολάβηση της μεσιτικής εταιρείας «Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers».

Η ενεργοποίηση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου της Alfa Beta Roto, εξασφάλισε στην Εταιρεία την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά που, μεταξύ άλλων, προκάλεσε ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα, τα εμπορεύματα, και οδήγησε σε απώλεια εισοδήματος. Με τη συνεργασία όλων των μερών και τη συνδρομή της Εταιρείας πραγματογνωμόνων «Πασκάλ & Στρατής», στις 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συμφωνία με τη διοίκηση της Alfa Beta Roto για το τελικό ύψος της αποζημίωσης, που έφτασε στα 25,85 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η συμφωνία με την Alfa Beta Roto, πέρα από το γεγονός ότι προβλέπει την καταβολή μιας εκ των μεγαλύτερων αποζημιώσεων που χορηγήθηκε σε εταιρεία στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε και από μια «σειρά θετικών ρεκόρ» για την ασφαλιστική αγορά, όπως:

• Τις 9 ημέρες που απαιτήθηκαν για τη συμφωνία της πρώτης προκαταβολής, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

• Τις 24 ημέρες που απαιτήθηκαν – από το αίτημα της οριστικής απαίτησης – για τη σύνταξη της πραγματογνωμοσύνης.

• Τους 4½ μήνες που μεσολάβησαν από την ημέρα της ζημιάς για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποδοχής της αποζημίωσης.

• Τις 6 ημέρες που μεσολάβησαν εν συνεχεία για την έναρξη καταβολής της αποζημίωσης.

Ο κ. Χαράλαμπος Αργυρόπουλος, Πρόεδρος της Alfa Beta Roto αναφερόμενος στην κάλυψη της Εταιρείας του τόνισε ότι «η διαδικασία αποζημίωσης κύλησε σε πολύ γρήγορους χρόνους και χωρίς ουσιαστικά προβλήματα στην αποτίμηση της ζημιάς, γεγονός το οποίο οδήγησε στην πλήρη οικονομική κάλυψη της Alfa Beta Roto».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεσιτικής εταιρείας, Ξηρογιαννόπουλος Insurance Brokers, Σίμος Ξηρογιαννόπουλος, σχολιάζοντας τα ανωτέρω δήλωσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι έξι ασφαλιστικές, σε συνεργασία με τη μεσιτική εταιρεία και τους πραγματογνώμονες, έδωσαν τη δυνατότητα σε μια απόλυτα υγιή εταιρεία, με τοπική και εξαγωγική δραστηριότητα, να προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα απρόσκοπτα στο έργο της, να επανακτήσει την παραγωγική της δυνατότητα, να διατηρήσει το πελατολόγιό της και, κυρίως, να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας παρά τις αρνητικές οικονομικές συγκυρίες».

Η περίπτωση της Alfa Beta Roto είναι αναμφίβολα ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί ο μεσίτης να συμβάλλει στη σωστή ασφάλιση και την αποζημίωση μίας επιχείρησης. Κάθε επιχείρηση πρέπει να είναι ασφαλισμένη και να έχει μέσα από ανάλυση αναγκών και κινδύνων καταλήξει στην καταλληλότερη προστασία.

Το νέο εργοστάσιο της εταιρείας: Με την προκαταβολή της αποζημίωσης η εταιρεία μπόρεσε να εξαγοράσει μία έτοιμη εκτυπωτική μονάδα στη Χαλκιδική

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της Alfa Beta Roto έδωσε τη δυνατότητα στην Εταιρεία να προχωρήσει απρόσκοπτα στο έργο της και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ακολούθησαν. Η άμεση ανταπόκριση της μεσιτικής και των ασφαλιστικών εταιρειών συνέβαλε καθοριστικά ώστε η Εταιρεία να επανακτήσει την παραγωγική της δραστηριότητα.

Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε από την αρχή και ξεκίνησε η επαναλειτουργία του μόλις ένα χρόνο μετά. Με τα χρήματα της προκαταβολής η Εταιρεία μπόρεσε να εξαγοράσει μια έτοιμη εκτυπωτική μονάδα στη Χαλκιδική προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν και να διατηρήσουν το πελατολόγιό τους. Σε αυτό βοήθησε και ο ανταγωνισμός καθώς αποδέχθηκε να υποστηρίξει την Alfa Beta Roto παράγοντας, κατόπιν ειδικών συμφωνιών, για λογαριασμό τους.

Το εργοστάσιο από την επαναλειτουργία του στις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις έχει τριπλασιάσει τη δυνατότητα παραγωγής και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (εξαγωγές).

Το συμβόλαιο κάλυψε 25,85 εκατ. για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στις κτιριακές εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα, τα εμπορεύματα, τις πρώτες ύλες και την απώλεια εισοδήματος από τη διακοπή εργασιών. Επιπλέον καλύφθηκαν και οι εργοδοτικές ευθύνες με το ποσό των 250.000 ευρώ.